Hlavní obsah stránky

INSPIRACE: Město Šumperk čte knihu

ZDEŇKA DAŇKOVÁ dankova@knihovnaspk.cz

Inspirace akcí německých knihovníků Město čte knihu dopadla na živnou půdu v Šumperku, kde tento knižní festival získal řadu svébytných rysů. Letos se bude konat již potřinácté.

Jak nás to napadlo?

Eine Stadt liest ein Buch je akce německých knihovníků, o které jsem poprvé slyšela při návštěvě knihovny v partnerském Bad Hersfeldu. Provází ale třeba rovněž knižní veletrh v Lipsku. „Určitě zajímavé, ale ve stísněných podmínkách naší knihovny neuskutečnitelné,“ pomyslela jsem si tehdy a nijak zvlášť již na to nemyslela. Ovšem jen do té doby, než se s průběhem festivalu o rok či dva později seznámila městská delegace vedená panem starostou. Ještě cestou se rozhodli, že v Šumperku Město čte knihu bude. Schůzka pořadatelů se konala hned za pár dnů. Sešli se na ní zástupci města, domu dětí a mládeže a knihovny. Dodneška mám dojem, že kdybychom se nepřihlásili k účasti, město by četlo knihu třeba i bez knihovny. Vše jsme ovšem museli přizpůsobit jiným podmínkám. Původní scénář našich německých přátel předpokládal po celý týden čtení v knihovně z jedné předem vybrané knihy za účasti veřejnosti. Knihovně chybí prostor, kde by se něco takového dalo realizovat, tak jsme si poradili jinak. Naplánovali jsme podvečerní čtení v různých sálech ve městě. Bylo to pracnější, ale od začátku jsme byli nuceni spolupracovat s dalšími partnery, což je dodnes velká přednost celého festivalu.

Festivalová specifika

Co se týká předem vybrané knihy, motto prostřednictvím četby jednoho titulu upozornit na obecný význam četbyzůstalo, ale i zde to bylo od počátku jinak. V Německu vybírají z nabídky knižního velkoobchodu v těsné blízkosti města. My jsme se shodli na novele Zánik samoty Berghof od Vladimíra Körnera, který se v našem kraji narodil a ve své tvorbě se sem často vrací. Bohužel již nebyla na trhu a přitom v rámci festivalu by měla být pro zájemce připravena na co největším počtu veřejně přístupných míst. A tak jsme se obrátili na nakladatele, se kterým spolupracujeme při vydávání místních pověstí, a ten přislíbil knihu vydat. Text přepsaly studentky ekonomické školy, ilustrace vytvořila akademická malířka Anežka Kovalová z nedalekého Sobotína. S volbou autora souvisí nápad uspořádat přehlídku filmů podle scénáře Vladimíra Körnera – tím se tým pořadatelů rozrostl o ředitelku kina. Vše jsme pečlivě naplánovali a s napětím jsme čekali, zda se naše akce setká s přízní diváků a posluchačů.

Byli jsme příjemně překvapeni hned první večer. Festival si získal pravidelné návštěvníky a příznivce. Někteří z nich jsou nám po všechny ty roky konání festivalu věrni. Druhý týden v listopadu 2016 se akce Město čte knihuv Šumperku konala již podvanácté a za tu dobu získala své vlastní, možná nezaměnitelné rysy. Mezi ty nejdůležitější patří fakt, že se na festivalu podílí svým způsobem všechny kulturní organizace ve městě, školy, společenská zařízení i řada nadšených jednotlivců.

Vydání knihy Zánik samoty Berghof při prvním ročníku inicioval vznik dnes již celé ediční řady Město čte knihu. Útlé knihy příjemného formátu se staly pro mnoho lidí sběratelským artiklem.

 

Podvečerní čtení v různých kulturních sálech města pokračuje, občas přibude netypický prostor. V roce 2008 věnovaném Bohumilu Hrabalovi jsme četli v hospodě U Tygra v nedaleké obci Loučná nad Desnou, kam jsme vypravili dva speciální vagóny. Úspěch této lehce recesní akce založil tradici happeningů. Tak jsme v roce Oty Pavla (2009) čtení spojili s exhibicí mladých tenistů v tenisové hale, Čapkovy texty v roce 2012 si přišlo poslechnout do pět kilometrů vzdáleného Rapotína cca 80 posluchačů, z toho zhruba polovina dorazila v rámci Cesty na sever pěšky, na čtení povídek Karla Poláčka (2013) navázal přátelský fotbalový zápas mezi místními fotbalovými a atletickými veterány atd.

Podvečery s knihou pro veřejnost časem doplnila čtenářská štafeta. Inspirovala nás k ní vtipná ilustrace s cyklistou od Jiřího Slívy (viz obr. vpravo). Chtěli jsme ji mít i na tričku. A když už jsme měli tričko, napadlo nás, že pojedeme na kolech do škol, kde se bude číst. Na kole už nejezdíme, ale štafeta dosud navštěvuje všechny školy, které se k ní přihlásí. Čtou členové štafety, vzácní hosté, učitelé, ale hlavně žáci. Školy občas připraví své další související programy, výtvarnou výzdobu, hudební vystoupení. Každoročně nás někdo někde mile překvapí. Specialitou jedenáctého ročníku byly telemosty s Markétou Pilátovou. Autorka knihy, kterou jsme tehdy četli, působí totiž převážnou část roku jako krajanská učitelka v Brazílii a byla tam i v době trvání festivalu. Přesto se „osobně“ účastnila všech devíti etap štafety základními a středními školami prostřednictvím SKYPE. Kvůli časovému posunu musela být u svého počítače od sedmi od rána, ale všem se nám to moc líbilo. Děti zahrnuly autorku řadou otázek a ta jim na ně trpělivě a velmi zajímavě odpovídala.

Ve spolupráci se školami se koná výtvarná a literární soutěž. Letos se bude konat poosmé a v rozpočtu festivalu počítáme s částkou na vydání sborníčku z nejzdařilejších prací.

Nejmladší, ale úspěšnou aktivitou je výzva Babičky a dědečkové čtou dětem, kterou se současně přihlašujeme ke kampani Celé česko čte dětem. Od roku 2012, kdy jsme četli Karla Čapka, oslovujeme mateřské školy, školní družiny, nižší ročníky základních škol i knihovny v okolí a ty si zvou babičky a dědečky svých žáků. Podle počtu pamětních listů, které pro čtoucí seniory připravujeme, se jich zapojují na dvě stovky, ale možná je jich i víc. Někteří pořadatelé si pamětní listy ani nevyžádají. Nedostanou se tak do statistiky, ale organizátorům to nevadí. Těší nás, že setkání seniorů a dětí proběhlo ke spokojenosti zúčastněných.

Pozn.: V této aktivitě pro nejmladší děti netrváme na čtení z „festivalové“ knihy. Doporučujeme dětské knihy téhož autora, pokud si ale čtenáři zvolí jiného autora či téma, nevadí nám to.

Samozřejmostí festivalu jsou doprovodné výstavy, filmová přehlídka, hudební vystoupení. Každá z těchto aktivit má své další organizátory, kteří se svým způsobem podílejí na společné akci. Za těch pár let je jich veliká řada. Je dobře, že se do akce spojené s knihou zapojují. A všem jim za to děkuji. Více informací naleznete na www.mestocteknihu.cz.