Hlavní obsah stránky

Dům čtení: Obyčejně neobyčejná knihovna

ZDENA CIPROVÁ > zdena.ciprova@mlp.cz  

LENKA HANZLÍKOVÁ > lenka.hanzlikova@mlp.cz  

JOSEF STRAKA > josef.straka@mlp.cz

 
Dům čtení je pobočka Městské knihovny v Pra­ze (MKP) v Ruské ulici 192, kousek od metra Strašnická. Jak už název napovídá, není to „jen“ jedna ze 43 knihoven v síti pražské městské knihovny, ale nabízí návštěvníkům něco navíc.

Prvním výrazným rysem Domu čtení je zaměření skladby knih na beletrii, především současnou českou a zahraniční literaturu, ale také literární vědu a teorii literatury. Výběr knih doplňují filmy na DVD, knihy do ucha i čtečky e-knih. Knihy jsou umístěny ve třech patrech podle zaměření - 1. patro beletrie, 2. patro naučná literatura, 3. patro knihy pro děti. Proto Dům čtení s důrazem na slovo dům.

Do knihovny za literaturou, street artem i filmy

Dům čtení má ale vyšší cíle, než být jen hezkou knihovnou s dobrým výběrem knih. Jeho další náplní je pestrý program aktivit, které se knih a čtení bezprostředně dotýkají. Knihovníci z Do­mu čtení mají v plánu uspořádat měsíčně minimálně deset akcí, a to jak pro dospělé, tak pro děti. Akce mají společné zaměření, kterým je čtení a čtenářství, proto Dům čtení s důrazem na slovo čtení.

Literární aktivity Domu čtení přibližují veřejnosti svět literatury opravdu na dotek. Zváni jsou přední čeští prozaici, básníci, autoři komiksů, lektoři, teoretici a další, kteří mají blíz­ko k literatuře, aby se svými čtenáři hovořili naživo.

Novinkou v Domě čtení jsou „mimo-literár­ní“ akce. Chystají se komorní filmové přehlíd­ky, jako například ozvěny Anifestu a Jednoho světa, přednášky o světových náboženských tradicích nebo street artu.

Na co zajít…

Hlavním kulturním dnem v Domě čtení je středa. První středu v měsíci probíhají autorské večery, druhá středa je věnována představování předních literárních časopisů, nakladatelství, portálů a serverů, třetí středa je vyhrazena jiným žánrům, například komiksu, sci-fi, detektivním románům či románům pro ženy, a poslední středa v daném měsíci je věnována celoročnímu tematickému cyklu.

V rámci programu na rok 2011 je naplánována například návštěva prozaiků Emila Hak­la, Markéty Pilátové či básníků Tomáše Řez­níč­ka, Petra Krále a Jakuba Řeháka nebo literárního kritika Miroslava Chocholatého. V bě­hu je cyklus přednášek o historii českého komiksu i cyklus Duše míst, měst a regionů, kde se představí Berlín, Sudety i Ostravsko.

Mnoho akcí ale z pravidelného středečního rytmu vypadává, jako například legendární Zelené peří s Miroslavem Kováříkem, výstavy a související přednášky, křty knih nebo auto­gra­miády. Každý měsíc se koná Čtenářský klub, který nabízí možnost setkání čtenářů a diskuse o oblíbených knihách a literatuře.

Partnerem aktivit v Domě čtení je Portál české literatury, a patronem Společnost bratří Čapků.

Nezapomíná se ani na děti. Kromě tradičních besed určených školám, které knihovna nabízí zdarma, pořádá Dům čtení Klub Médi Tuláka, který je určen nejmenším čtenářům a jejich rodičům, pro větší pak Klub Magic, kde se scházejí fanoušci této karetní hry. Dětské patro Domu čtení je však dobrým místem k odpočinku a schování před světem, i když se zrovna nic neděje.

Dům čtení a architektura

Dům čtení je kompletně zrekonstruovaná budova v Ruské ulici, která se poprvé pro čtenáře otevřela v roce 1983. Byla to jedna z mála novo­staveb vyprojektovaných pro potřeby knihov-ny. Cílem kompletní rekonstrukce objektu byla přestavba exteriéru i interiéru, modernizace vybavení, technologií a rozšíření služeb.

Průčelí budovy viditelně vystupuje z řady původní nejednotné zástavby. Záměrně byl zvolen kontrast, a to jak v tvarovém, tak povrchovém i barevném řešení. Prostor v přízemí není velký, hlavními prvky jsou knižní regály na kolečkách a výpůjční pult. Jsou tu křesílka pro čtení denního tisku a výtvarné umění zastupuje sousoší bratří Čapků od sochaře J. Vacka. Malé venkovní atrium slouží v letních měsících jako čítárna i místo pro konání akcí.

Každé další patro má svoji barvu i funkci. Oddělení beletrie v 1. patře dominuje teplá žlutá barva. Naučné literatuře v 2. patře byla přisouzena chladná a uklidňující zelená barva, sedací doplňky jsou v barvě modré a stejně tak i víceúčelová klubovna. Dětem je určeno třetí patro. Je pestré, útulné, nechybí válecí pytle, plyšové hračky, stan, koberec a výrazné barvy, regály jsou vesele oranžové. Celý Dům čtení je bezbariérový.

Reakce čtenářů na služby i dům samotný jsou velmi pozitivní: „Ze zastávky Průběžná přejdi silnici a pak za křižovatkou doleva, taková skleněná svítící budova,“ popisoval do telefonu jeden návštěvník cestu do knihovny. Dům čtení opravdu ve večerních hodinách září do tmy a velká okna nabízejí pohled na dění mezi regály. Čtenáři si také pochvalují, kolik je v Domě čtení místa k odpočinku a pohovění si. Že se architektům a knihovníkům podařilo knihovnu navrhnout opravdu dobře, dokládají i výroky jako: „Konečně evropská knihovna!“, „To jsme rádi, že už je něco tak moderního i u nás!“ Jeden mladý čtenář vyprávěl, jak při svém několikaměsíčním pobytu ve Finsku trávil moře času v knihovně, protože to tam žilo, své vyprávění ukončil slovy: „Jsem rád, že je něco podobného už i u nás.“

Dům čtení najdete i na Facebooku na www.facebook.com/dumcteni.

V textu jsou použity části z projektové dokumentace Domu čtení zpracované Ing. arch. Janem Janouškem

Dům čtení ve zkratce

Adresa: Ruská 192/1455, Praha 10 - Vršovice

Otevírací doba: PO zavřeno, ÚT-ST 9-19.00 hod., ČT-PÁ 12-19.00 hod., SO 9-15.00 hod.

Rok prvního otevření: 1983

Datum uzavření z důvodu rekonstrukce: 31. 12. 2006

Velikost knihovního fondu: 40 000 svazků

Co se půjčuje: knihy, časopisy, noviny, mluvené slovo, mapy, filmy

Další služby: internet zdarma (včetně wifi), bezbariérový přístup, nápojový automat, klubovna, prostor pro nejmenší čtenáře, přebalovací pulty

Počet pater: 4

-1 Suterénní sklad méně půjčované beletrie

0 Půjčování a vracení knih; Denní tisk

1 Beletrie

2 Naučná literatura; Klubovna

3 Literatura pro děti

4 Technické zázemí

Velikost knihovny po rekonstrukci: 1200 m2

Počet knihovníků: 12

Datum otevření pro veřejnost: 22. 11. 2010 ve 14.00 hodin

Architektonický návrh: ATREA - ing. arch. Jan Janoušek, ing. arch. Zuzana Jurkovičová

Realizace stavby: Vltavín Holding, stavební podnik, s. r. o.

Realizace interiéru: Josef Šebek - INTEBO

Investor: Městská knihovna v Praze, příspěvková organizace Hlavního města Prahy

Foto Petr Macháček