Hlavní obsah stránky

LETEM MEDIÁLNÍM SVĚTEM KNIHOVEN

Brno (404 388 obyv.)

Na konferenci PARTSIP (Partnerská síť informačních profesionálů), která se pod názvem Infor­mač­ní mediátor 2011: Management, marketing a ino­va­ce v knihovnách konala 17. 2. 2011, získala Moravská zemská knihovna Brno ocenění za dva projekty usnadňující badatelům práci s archivními materiály. Odborníci ze sdružení knihovníků ocenili možnost porovnávání starých map s aktuálními. Uznání si vysloužil i projekt umožňující hledání ve velkém množství dat.

(Brněnský deník, 23. 2. 2011)

Český Těšín (25 790 obyv., okr. Karviná)

V Městské knihovně Český Těšín budou dnes slavnostně pasováni na čtenáře knihovny a Rytíře kni­hy prvňáčci, kteří se rozhodli začít navštěvovat tuto instituci. Nové čtenáře bude opravdovým mečem pasovat královna. Školáci složí slib a ukáží, jak umí číst, a dostanou malou odměnu. Akce je vyvrcholením projektu Prvňáčci hurá do knihovny, v rámci kterého se po celý únor mohou žáci prvních tříd zdarma zaregistrovat.

(Havířovský deník, 16. 2. 2011)

Dvůr Králové nad Labem (16 318 obyv., okres Trutnov)

Po roce opět čeká prvňáčky z místních škol setkání s králem Abecedníkem I., vílou Pohádkou Porádkou a skřítkem Pidižlou. Od tohoto týdne začalo v Městské knihovně Slavoj tradiční Pasování na čtenáře. Děti skládají do rukou krále přísahu, že se budou ke knihám chovat vždy slušně. Abeced­ník I. je potom pasuje na čtenáře. Od knihovny dostávají první průkazku do Slavoje a další dárky.

(Krkonošský deník, 24. 2. 2011)

Dušníky (390 obyv., okres Litoměřice)

Kouzelnické čtení, které mělo přilákat čaroděje z Dušník do místní knihovny, proběhlo v pátek 22. února v Obecní knihovně v Dušníkách. Ta se letos s velkým úspěchem připojila k aktivitě Celé Česko čte dětema chtěla by ji opakovat každé tři měsíce.

(Litoměřický deník, 22. 2. 2011)

Hodonín (25 962 obyv.)

Hodonínská městská knihovna bude prostřednictvím čtenářského deníku každý měsíc hodnotit knihy. Zapojit se mohou i samotní čtenáři, na jejich hodnocení bude v čtenářském deníku také prostor. Scházet nebude žebříček nejvíce žádaných knih za uplynulý měsíc.

(Hodonínský deník, 14. 2. 2011)

Jablonné v Podještědí (3828 obyv., okres Liberec)

Pátek 4. února byl prázdninový den pro všechny školáky. Městská knihovna Jablonné v Podještědí zareagovala na volný den nabídkou programu pro děti. Od 8 do 11.30 hodin byla naplánována tvůrčí dílna a měly se vyrábět veselé krabičky. V osm hodin už bylo dětí v knihovně šestnáct, do další hodiny se počet účastníků rozrostl na třicet, dvě maminky a jednu babičku. Jediné, co si děti měly přinést, byla pevná krabička (např. od čaje) a jedny noviny. Dětem se akce moc líbila.

(Českolipský deník, 9. 2. 2011)

Nový Jičín (24 456 obyv.)

Městská knihovna v Novém Jičíně vystavuje v měsíci únoru expozici pod názvem Cesta světem aneb Rozvojové země očima dobrovolníků. Je to soubor dokumentárních fotografií z Keni a Zambie, jež je původním autorským dílem českých dobrovolníků, kteří strávili tři měsíce na sociálních projektech v rozvojových zemích.

(Region Týdeník okresu Nový Jičín, 8. 2. 2011)

Roudnice nad Labem (13 329 obyv., okres Litoměřice)

Strávit odpoledne ruční prací a k tomu ještě pomoci chudým dětem v Africe mohly děti z Roudnice nad Labem a okolí, které přišly do Městské knihovny Ervína Špindlera. V dětském oddělení probíhá odpolední dílnička, při níž děti šily panen­ky pro nadaci Unicef. Každým rokem se v knihov­ně ušije kolem patnácti panenek, které jsou věnovány do projektu Adoptuj panenku a zachráníš dítě.

(Litoměřický deník, 24. 2. 2011)

Vizovice (4773 obyv., okres Zlín)

Minulý pátek se uskutečnil další z oblíbených literárních večerů pořádaných Městskou knihovnou Josefa Čižmáře a Domem kultury ve Vizovicích. Čtvrtá, závěrečná přednáška tematického cyklu Osobnosti filmového ateliéru ve Zlíně se nazývala Na cestě kolem světa a byla tentokrát zaměřena na cestování Hanzelky a Zikmunda a jejich učitele Jaro­slava Novotného. Celým čtyřdílným cyklem všech­ny přítomné poutavě provázel RNDr. Petr Novotný.

(Zlínský deník, 15. 2. 2011)

(Údaje o počtu obyvatel jsou čerpány z pravidelně aktualizované aplikace Adresy v České republice MV ČR -http://aplikace.mvcr.cz/adresa)

Připravila RENÁTA SALÁTOVÁ