Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

ve chvíli, kdy připravuji do dubnového Čtenáře tento sloupek, na víc než tisíci místech finišují poslední přípravy před letošní pohádkovou Nocí s Andersenem. Propukne v pátek „na apríla“ a už netrpělivě na ni čekají desetitisíce dětí.

Je to neuvěřitelné, co se z nenápadné akce vzniklé před jedenácti lety v uherskohradišťské knihovně dnes stalo! Jak se rozkročila přes hranice naší země, dokonce Evropy, a poprvé se dostala na další dva kontinenty! Tak ať se podaří i to letošní nocování s hrdiny pohádek a dobrodružných příběhů, s jejich autory, ilustrátory a všemi milovníky čtení a krásných knih. Určitě se tomuto fenoménu budeme v příštích číslech věnovat.

I když už začalo kalendářní jaro, do obsahu tohoto čísla se mu proniknout evidentně nepodařilo. Přesto některé texty působí celkem optimisticky. Příkladem může být rozhovor s ředitelem Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v němž se seznámíme nejen s fungováním této instituce, ale i s jejími projekty, s bibliografickými databázemi i prací na rozsáhlých a pro českou literaturu zásadních publikacích. (Recenzi na Dějiny české literatury 1945 až 1989, které určitě v žádné knihovně nechybí, přineseme v příštím čísle.)

Optimistický nádech má i hlavní téma vě­no­vané zkušenostem se zavedením RFID te­ch­nologie v jedné z poboček Jihočeské vědec­ké knihovny v Českých Budějovicích. Vidět však fungování této technologie na vlastní oči může být ještě zajímavější!

Z dalších materiálů si dovolím upozornit na pokračování cyklu o regionálních funkcích, které tentokrát doputovaly do Karlovarského kraje. Na adresu zdejších knihovníků dlužno říci, že se mají opravdu čím chlubit a o co se podělit. Kladete si i ve vaší knihovně otázku, jak je to s absenčním půjčováním časopisů, jejichž součástí je CD? Odpovědět by na ní mohl příspěvek v rubrice Zákoník je také kniha. A do třetice - těm z vás, kteří se chystáte na pražský knižní veletrh, je určen rozhovor s jeho ředitelkou, v němž seznamuje s programem a hosty veletrhu.

Příjemné čtení vám přeje

OLGA VAŠKOVÁ