Hlavní obsah stránky

LETEM MEDIÁLNÍM SVĚTEM KNIHOVEN

Připravila RENÁTA SALÁTOVÁ

Údaje o počtu obyvatel byly čerpány z portálu Veřejná správa on-line

http://mesta.obce.cz

HAVÍŘOV / 81 700 obyv., okres Karviná

S divadelním sdružením Studio bez kliky z Drahotuš u Hranic se mohli dospělí i děti v dětském oddělení havířovské Městské knihovny v ulici Svornosti včera vrátit do doby počátků knihtisku. Výtvarník a divadelník Roman Prokeš předvedl při zahájení Týdne knihoven ukázky odlévání liter, míchání inkoustu z bukvic, výrobu ručního papíru a tisk na speciální papír. Velkému zájmu se těšil hlavně tisk z výšky na vřetenovém lisu. Aktivně se do něho zapojily i děti, které si pak mohly odnést natištěný obrázek.

Havířovský deník, 2. 10. 2012

CHOTĚBOŘ / 9739 obyv., okres Havlíčkův Brod

Již dnes se v 16 hodin koná v nových prostorách společenské a kulturní místnosti městské knihovny v Chotěboři vernisáž výstavy o Bibli nejen pro děti. Výstava potrvá do 19. října. Na vernisáži promluví autor a kurátor výstavy Roman Neumann a vedoucí Městské knihovny Chotěboř Iva Stehnová. Pro příjemnou atmosféru budou k ochutnávce připravené některé biblické pokrmy a „nebiblická“ káva. Na vernisáži budou vyhlášena pravidla pro výtvarnou soutěž, která se bude konat v průběhu výstavy a po jejím skončení.

Havlíčkobrodský deník: Zpravodajství, 8. 10. 2012

LIPNÍK NAD BEČVOU / 8556 obyv., okres Přerov

Maďarsko a Maďary žijící v České republice představí beseda, která se uskuteční v úterý 30. října v 17.30 hodin ve výstavním sále lipnické městské knihovny – Domečku. Téma přiblíží Tünde Ambrus a Attila Denáry, zástupci Svazu Maďarů v Brně. Akci, která je součástí projektu Městského evropského informačního střediska zaměřeného na členské země EU, připravila Městská knihovna v Lipníku nad Bečvou.

Hranický deník, 29. 10. 2012

MILEVSKO / 9320 obyv., okres Písek

Městská knihovna Milevsko připravila pro dětské čtenáře novou hru Lovci perel, která potrvá do červ­na následujícího roku. Děti mají šanci získat za přečtené knihy perly a ty pak navlékat na šňůrku. Úkolem malých čtenářů je objevit knihu – tzv. per­lorodku, přečíst ji a zodpovědět několik otázek. Knihovnice říkají, že pokud děti dočtou knihu do konce, odpovědi na otázky pro ně budou jednoduchou záležitostí. Podtitul soutěže Lovci perel zní: Potopme se do hlubin příběhů. Co kniha, to perla.

Písecký deník: Písecko, 17. 10. 2012

PELHŘIMOV / 16 674 obyv.

V pátek 26. října zve všechny rodiče a děti na návš­těvu Městská knihovna v Pelhřimově. Od 9 hodin pořádá tvůrčí dílnu, kde se všichni zabaví a také naučí nové techniky tvoření na téma Podzim. Na všech­ny tvořivé rodiče a děti bude dohlížet lektorka Marcela Langhammerová.

Mladá fronta dnes: Vysočina, 24. 10. 2012

PRŽNO / 926 obyv., okres Frýdek-Místek

Více než patnáct let nemělo Pržno svoji knihovnu, zdála se nepotřebná. Před rokem však zastupitelé podpořili myšlenku otevření své vlastní obecní knihovny, kdy s tímto nápadem na obecní úřad přišli manželé Smejkalovi. A tento záměr se v pondělí 8. října stal skutečností. Knihovna se dočkala slavnostního otevření, které si vzal pod svou patronaci starosta obce Petr Blokša.

Noviny Region Frýdecko-Místecko: Týden v regionu, 16. 10. 2012

PŘEROV / 46 503 obyv.

Přednášku fotografa a novináře Tomáše Kubeše nazvanou Vúdu Afrika pořádá Městská knihovna Přerov ve středu 7. listopadu. Uskuteční se od 17 hodin v budově agentury pro zemědělství a venkov ve Wurmově ulici a zájemce na ní čeká povídání o cestách po západní Africe, tajemných kultech a Vúdu. To bude doplněno snímky autora, který se fotografii věnuje profesionálně již čtrnáct let.

Přerovský deník: Přerovsko, 31. 10. 2012

RAKVICE / 2111 obyv., okres Břeclav

Spisovatel, herec a zakládající člen Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka a nakladatel a hudebník Josef Pepson Snětivý představí své nové knižní tituly v rakvické obecní knihovně. Stane se tak v sobotu od osmnácti hodin. Podtitul besedy se čtenáři Ten píše to a ten zas tohle odpovídá rozdílnosti obou autorů. Přesto se básně  citlivě a vtipně doplňují.

Břeclavský deník: Břeclavsko, 31. 10. 2012

SOKOLOV / 25 748 obyv.

Do středy 31. října se mohou zájemci přihlásit na žurnalistický seminář, který pořádá Městská knihov­na v Sokolově 3. a 4. listopadu. Tématem je Práce se zvukem a obrazem – elektronická média, rozhlas a TV. Seminář povede novinář Vladislav Podracký a je určen zájemcům od 13 do 100 let. Seminář je pořádán za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Sokolovské uhelné.

Sokolovský deník: Sokolovsko, 29. 10. 2012