Hlavní obsah stránky

POSTŘEHY – NÁZORY: Role místních knihoven v dnešní době

Text a foto FILIP ŠÍR filipsir@gmail.com

Vracím se domů kolem Místní knihovny v Chabrech a přemýšlím nad tím, zda v dnešní době mají místní knihovny v Praze vůbec smysl… Kaž­dý si řekne: ,,Vždyť je tu přeci Městská knihovna, tak proč potřebujeme nějakou místní?“ Tuto otáz­ku jsem si pokládal velmi dlouho, až do doby, kdy jsem se sám stal součástí právě této knihovny.

Do Místní knihovny v Praze – Dolních Chabrech jsem poprvé nastoupil v polovině roku 2006. Tehdy se ještě v knihovně půjčovalo ,,postaru“ a  automatizace byla v nedohlednu. Přípravy na ni sice již probíhaly delší dobu, ale větší část fondu byla stále nezpracovaná. Proto bylo potřeba v co nejkratší době zahájit katalogizaci, a tak jsem se zapojil do více než půl roku trvajícího zpracování celého fondu. V té době měla knihovna více než 9000 svazků. Na přelomu roku se práci podařilo dokončit a mohlo se začít naplno pracovat v knihovním programu Clavius. V době, kdy plně automatizovaná byla jen Městská knihovna v Praze a zřídkakdy nějaká místní knihovna, se chaberská knihovna stala centrem kultury obce.

Práce v malé knihovně, kde zastáváte více funk­cí najednou, je vždy sama o sobě velmi těžká. Jste knihovníkem, pracovníkem akvizice, katalogizátorem, vytváříte programy pro děti a do­spělé, pořádáte akce a mnoho dalšího. Ale bylo to přesně to, co jsem si chtěl vyzkoušet.Přeskočím pár let, kdy jsem nastoupil na knihovnickou školu a cestoval po knihovnách v Kanadě a USA (viz Čtenář 5/2012) a opět se nacházím ve stejné knihovně.

Po více než šesti letech fungování v prostorách základní školy se knihovna přestěhovala do nového prostředí Chaberského dvora. Tato změna byla přínosem jak pro knihovnu, tak pro nově vzniklé kulturní centrum. Knihovna dostala novou možnost jak pomáhat obci.

V čem ale spočívá důležitost místních knihoven? Jaká je jejich role? Místní knihovny pro své čtenáře představují větší volnost, klid a pohodu rodinného prostředí. Prioritu vidím zároveň v její největší přednosti, a to v osobě knihovníka. Knihovník se pro větší část čtenářů stává osobním rádcem, pro někoho učitelem, pro jiné zase kamarádem. Jeho činnost je jedním ze stavebních kamenů celé knihovny. Právě knihovník utváří místní knihovnu takovou, jaká je, nebo jakou ji chceme mít. Samozřejmě nesmíme zapomenout na působení knihovny jako celku. Již to není jen půjčovna knih, ve které se nesmí ani špitnout. Knihovna v dnešní době zastává, tak jako sám knihovník, větší podíl na kulturním dění v obci. Knihovny se stávají komunitními centry přístupnými pro všechny věkové kategorie. Přínos každé místní knihovny je nejen v dostupnosti knih v místě bydliště uživatelů, ale hlavně v možnosti pružně reagovat na požadavky čtenářů. I místní knihovny musejí v dnešní době ,,bojovat“ o své čtenáře, ale také o místo v kulturním dění, aby jejich pozice byla pevně daná. Tak ať se jim daří.