Hlavní obsah stránky

JAK SE DĚLÁ DOBRÁ DĚTSKÁ KNIHOVNA... Za všechno může povodeň...

HANA HANÁČKOVÁ, MIRKA ČÁPOVÁ detske@knihovnabbb.cz

Stvořitelky dnes již mezinárodně proslulé Noci s Andersenem z Uherského Hradiště pojaly svou prezentaci, jak udělat dobrou dětskou knihovnu, originálně. Kladly otázky samy sobě a také si na ně hned odpovídaly. Pokud by někomu tahle forma nevyhovovala, slíbily, že příště text určitě přepracují.

Jak to všechno začalo?

Máme velké štěstí, že naše knihovna se nachází na Slovácku s bohatou kulturou a folklórem v královském městě Uherském Hradišti. A letos je to už více než 70 let, kdy zde Bedřich Beneš Buchlovan zřídil v roce 1946 samostatný koutek s dětskou literaturou. Až do roku 1997 fungovalo oddělení pro děti ve standardních podmínkách své doby.

A co se stalo potom?

Přišla velká voda, která vnikla i do budovy bývalé židovské synagogy, kde sídlí naše knihovna, a vzala s sebou spoustu knih, kartotéky, katalogy... Cítili jsme velkou podporu knihoven celé naší vlasti, za všechny vzpomínáme na pomoc soboteckých občanů, které oslovily A. Pospíšilová a senátorka J. Moserová. Výtěžek ze sbírky pomohl při nákupu nových titulů. A jak už to v životě bývá, všechno zlé je k něčemu dobré. V době, kdy byla knihovna kvůli celkové rekonstrukci zavřená a dětské oddělení nepůjčovalo vůbec, jsme se těšily, co všechno pro naše malé čtenáře připravíme, až se vrátíme do opravených prostor. V tomto období vznikl například projekt Zvuková čítanka.

Co nás inspirovalo?

Velkou inspirací jsou vždy vzájemná setkání knihovnické pospolitosti, hodně nápadů jsme si přivezly ze Sobotky, z Jičína i dalších míst, kde pracují členky Klubu dětských knihoven SKIP ČR. Po rekonstrukci jsme se s radostí vrátili zpět, a protože v synagoze vzniklo samostatné půdní patro určené jen a jen dětem, nastartovalo nás to k dalším aktivitám.

Nové dětské oddělení se představuje...

Naše dětské království, které se rozprostírá do čtyř světových stran, najdete těsně pod střechou nově zrekonstruované synagogy (nad námi se tyčí pouze nová kopule). Platí zde zákony, které říkají, že k nám může vstoupit každý, kdo má rád knihy a umí s nimi zacházet, předkládá průkaz čtenáře, vrací vypůjčené knihy včas a v pořádku, nehlučí a neubližuje ostatním. V dětském království všichni rádi čtou, bystře myslí, krásně mluví a šíří jeho slávu. Mezi „poddané“ patří cca 1600 dětí našeho regionu, v odpoledních hodinách fungujeme zároveň jako pomyslná pobočka družiny. Děti u nás tráví volné chvíle, píší domácí úkoly, čekají na autobusové či vlakové spoje, ale HLAVNĚ si čtou a půjčují knihy.

Kde vznikl nápad spát v knihovně?

Na půdičce naší knihovny. Myšlenka přespat s dětmi u nás v knihovně vznikla po inspirativní přednášce dr. Václava Mertina, kterého jsme pozvali do Uherského Hradiště na seminář pro knihovnice jižní a severní Moravy. Zasvěceně hovořil o dětech, které nerady čtou, o vzorech, které by jim měla dát rodina, o tom, jak je krásné společně vyšetřit chviličku ke společné četbě... Nápad byl na světě, a aby byl program první noci pestrý, pozvaly jsme také kolegyně z blízkých i vzdálených knihoven, které nás v tom nenechaly samotné. V tuto „první nultou“ pohádkovou noc v roce 2000 odešly od nocujících dětí elektronické pozdravy Mgr. Zlatě Houškové do Národní knihovny, prof. Zdeňku Matějčkovi, dr. Václavu Mertinovi i samotnému H. Ch. Andersenovi. A tak od roku 2000 každé narozeniny slavíme společně s nocujícími dětmi i samotným duchem H. Ch. Andersena, který se každým rokem zjevuje někde sám, jinam pošle za sebe náhradníky v postavách herců, učitelů či samotných ředitelů knihoven. Velmi si vážíme, že se k nám každým rokem přidávají knihovny, školy, družiny a další organizátoři, kteří pro děti připravují lákavý a zajímavý program.

A co se děje, když v knihovně nenocujeme?

Malí čtenáři naší knihovny mohou zažít další aktivity, které se po vzniku Klubu dětských knihoven SKIP rozrostly jako houby po dešti. Jsou to literární a výtvarné soutěže, pasování prvňáčků na čtenáře, Lovci perel, Den pro dětskou knihu, Hradišťské sluníčko, lampiónové Setkání broučků... Všechny tyto akce jsme přesadili do podmínek našeho města a s jejich pomocí lákáme mezi čtenáře našeho dětského knižního království i ty děti, které zatím cestu do knihovny nenašly.

Hradišťské sluníčko je také odněkud exportované?

Minifestival k podpoře dětského čtenářství ukončuje školní rok a připomíná malým i větším, že prázdniny jsou tou nejvhodnější dobou ke čtení. Navázali jsme na zaniklý festival Slováckého divadla a v týdenním sledu událostí pasujeme prvňáčky, čteme večerníčky s herci Slováckého divadla, vyhodnocujeme celoroční soutěže a představujeme některého ze současných autorů dětských knih.

A co Kamarádka knihovna?

Radujeme se, že žijeme v krásné době a inspirujících podmínkách, máme štěstí, že jsme společně s našimi malými čtenáři mohli za rok 2012 získat titul Kamarádka knihovna, uvědomujeme si, že bez jejich originálních hlášek a jejich věrnosti bychom ocenění těžko dosáhli. Také máme štěstí na dospělé spřízněné knihovnické duše, kolegy a kolegyně i vedení knihoven, kteří dokázali bláznivý nápad s přespáním dětí v knihovnách dovést k realizaci. Je dobře, že se známe a víme o sobě. Moc všem děkujeme, považujeme si toho, že patříme do úžasné komunity, která soustavně zve děti ke čtení.

Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti

(údaje za rok 2016)

počet obyvatel města: 25 254
celkový počet čtenářů: 20 638
z toho dětských čtenářů do 15 let: 1670, tj. 8 %