Hlavní obsah stránky

INSPIRACE: Výstava jako zoo

KRISTÝNA ORTCIKROVÁ  kortcikrova@knihovna-rakovnik.cz

Že je Rakovník příliš malý na to, aby měl svou zoologickou zahradu? Nesmysl! Od ledna do března 2018 se to tu exotickými zvířaty přímo hemžilo.

Nápad na „zvířecí“ výstavu vznikl už minulý rok, kdy se v rakovnickém letním kině konalo tradiční rozloučení se školním rokem. Toto setkání knihovníků s dětmi se neslo právě v duchu zvířat a zoo. Sešlo se i několik výrobků, které by byla škoda po letním kině zahodit, a tak vznikl nápad na výstavu. Žáci základních škol ve výtvarných hodinách a zájmových kroužcích nepřestali tvořit a do konce roku se nám sešla hromada nádherných exponátů. Vznikla velká spousta originálních zvířat nejrůznějších velikostí, barev a tvarů. Školy se tématu opravdu pečlivě věnovaly, výroba zabrala mnoho hodin a jistě stála i spoustu nervů, ale výsledek stál za to. Do vyrábění jsme se zapojili i my knihovníci, ale především všechny základní školy a dokonce i výtvarný kroužek rakovnického gymnázia, což nás velmi potěšilo. Za knihovnu děkujeme vyučujícím a žákům, kteří se do tohoto projektu zapojili a přispěli svými exponáty.

Výstavu jsme uspořádali v naší roubence Lechnýřovně, která ke knihovně neodmyslitelně patří. Každý druh zvěře dostal svůj pavilón, stejně jako je tomu v opravdové zoo. A protože se výrobků sešlo opravdu hodně, zvířata migrovala i do foyer dospělého oddělení a část přeběhla na náměstí a zabydlela se v dětském oddělení knihovny. Všude ale o ně bylo dobře postaráno, hlady ani nedostatkem péče rozhodně netrpěla.

Výstavu navíc doplnily autentické zvířecí hlasy. No a co bychom byli za knihovnu, kdybychom návštěvníky nechtěli taky trochu vzdělávat. U každého terária, výběhu či pavilónu byla tabulka s popisem daného druhu zvěře. Děti i jejich rodiče se tedy například mohli dozvědět, proč má zebra pruhy, jak se rodí klokánci nebo jaké jsou rozdíly mezi slonem africkým a slonem indickým. Děti si na konci prohlídky mohly dokonce napsat test znalostí o zvířatech. S malými dětmi probíhaly v knihovně hodiny čtení z knih o zvířatech, promítali jsme dokumentární film o ohrožených druzích zvířat a hodně se povídalo. Se zvířecími kamarády, byť jen papírovými, bylo všem v knihovně hezky.