Hlavní obsah stránky

TÉMA SPECIÁL: PODZIMNÍ KNIHOVNICKÉ SVÁTKY 2013

Ano, i tak by se daly nazvat měsíce září a říjen, které byly i letos již tradičně zaplněny knihovnickými akcemi celostátního i regionálního významu. Patří mezi ně konference Knihovny současnosti, Knihovnický happening, Týden knihoven a samozřejmě udílení rozličných ocenění. Zachytit průběh a atmosféru všech událostí by vystačilo na celé speciální číslo Čtenáře… To ale nemáme v edičním plánu, a tak se vám jako každoročně snažíme nabídnout výběr toho nejpodstatnějšího s tím, že ozvěny dalších akcí doznívají v námětech a příspěvcích, na které se můžete těšit i nadále, určitě se jim budeme věnovat.

Týden knihoven probíhal v roce 2013 s mottem S námi jen all incluive, ke kterému se při­pojilo 450 veřejných knihoven ČR. Společné aktivity (jako je Velké říjnové společné čtení či Maraton čtení) zahájil…

Knihovnický happening aneb Potkali se u Kolína

Stalo se již tradicí, že ve dnech, kdy vrcholí babí léto, knihovníci zahajují Týden knihoven Knihovnickým happeningem. Pořadatelství patnáctého ročníku se ujala Městská knihovna v Kolíně, která tím završila oslavy 140 let od svého vzniku. V pátek 20. září 2013 se tedy na kolínském náměstí za deštivého a skoro podzimního počasí sešli knihovníci téměř z celé České republiky, aby pod mottem Čte a tančí celý Kolín otevřeli největší knihovnickou akci u nás.

Tady bych se ráda trochu zastavila… Jako hudební doprovod byla zvolena kapela Suchdolanka. Ano, dechová hudba ke Kolínu bezesporu patří, průvod byl za doprovodu tradičních dechovek a mažoretek úžasný, ale pokud chceme do knihoven přilákat více mladých čtenářů a na knihovnické akce dostat více mladých knihovníků, tak si myslím, že provázet celé odpoledne tímto druhem hudby, není úplně šťastné. Ale to je jen můj osobní pohled, mladého zapáleného knihovníka, který může být neobjektivní, zkreslený, nepochopený…

Takže zpět k celé akci. Kolínští měli připravený bohatý program, který trochu kazilo již zmíněné počasí. Byla přichystána soutěž, do níž se přihlásilo pět týmů (knihovníci z Písku, Ostravy, Slaného, Vsetína a tým středočeských „SKIPáků“). Závodníci museli prokázat své dovednosti při slalomu s knihovnickým vozíkem, který měli vrchovatě naplněn knihami. V této disciplíně zvítězil tým ze Vsetína, jenž si jako cenu odvezl nový knihovnický vozík. Další kola soutěže se skládala například z poznávání hudebních nástrojů, vědomostního kvízu nebo ochutnávání a rozpoznávání potravin. Na začátku nesměla chybět ani originální zdravice. Soutěž nakonec vyhrál tým ostravských knihovníků, který si zvolil jméno BO!!!

V rámci celého odpoledne probíhala také jazyková soutěž Mluvíme hezky česky – kdo chtěl vyhrát, musel uhodnout (vědeckou) metaforou vyjádřená lidová rčení a přísloví. Že tyto hříčky neznáte? Tak na ukázku:

Subjekt A, jenž vyvíjí úsilí o vytvoření svislého či úklonného zemního díla ústícího na povrch, v lokalitě determinované drahou subjektu B, sám opisuje dráhu v tomto díle končící.

(Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.)

Náraz akustických vln šířících se plynným prostředím nízkých vrstev atmosféry se odráží od bariéry kompaktního přírodního biosystému, přičemž hodnoty zpětné vlny jsou ekvivalentní původnímu impulzu.

(Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.)

Vrcholem odpoledního programu na náměstí bylo vyhlášení ceny MARK 2013 (uděluje ji SKIP a SKANSKA). Cílem projektu je podpořit mimořádné tvůrčí aktivity mladých pracovníků/pracovnic knihoven, případně studentů/studentek oboru ve věku do 35 let a ocenit jejich konkrétní přínos oboru. Tento rok byla oceněna PhDr. Ladislava Zbiejczuk Suchá z Kabinetu Informačních studií a knihovnictví Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Působí jako odborný garant projektu výzkumů v knihovnách http://vyzkumy.knihovna.cz/, šéfredaktorka časopisu ProInflowa pedagožka na KISK MU. Byla také projektovou manažerkou projektu PARTSIP – Partnerská síť informačních profesionálů.

Na závěr jistě stojí za zmínku, že Kolínští měli pro účastníky připravenu i nabídku kulturních zážitků v podobě návštěvy kolínské synagogy, výstupu na gotickou věž Práchovnu, návštěvy starého židovského hřbitova nebo výletní plavby lodí. Na odpolední program volně navázal společenský večer v místním Kulturním domě.

Myslím, že se happening podařil a nezbývá než doufat, že každý rok přitáhne více a více knihovníků, ale i široké veřejnosti!

Více ze zážitků z happeningu zprostředkovává ještě naše mini fotoreportáž..

Text a foto LENKA JURAČKOVÁ

jurackova@svkkl.cz

Počasí účastníkům happeningu příliš nepřálo. Ale to neodradilo soutěžní týmy (středočeské SKIPačky).

 

Výherkyně jazykové soutěže Gabriela Jarkulišová (vlevo) a Lenka Macháčková z Kutné Hory

Nová nositelka titulu MARK Ladislava Zbiejczuk Suchá; Družstvo ze Vsetína vyhrálo vozík

Vítězný tým BO!!! slaví svůj úspěch