Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

prácezaměstnání a povolání jsou slova mající stejnou podstatu a pokud je při vyjadřování zaměníme, nic se nestane, všichni nám po­rozumí. Myslím si však, že určité rozdíly bychom mezi nimi našli. Třeba slovo povolání má několik dalších významů, například poslá­ní, určení, vnitřní puzení, chuť, schopnosti, nadání… Osmidílný Slovník spisovaného jazyka českého je sice uvádí jako poněkud zastaralá, ale naštěstí stále platná. Lidé, kterým jsou zcela přirozená, mají v životě napůl vyhráno. Práce je pro ně víc než jen zdrojem obživy, přináší jim taky uspokojení a snad i radost. A z těchto pozitivních emocí se část přenáší na širší společnost třeba formou inspirace nebo zlepšením veřejného prostoru.

Jako projev uznání za práci těchto lidí slou­ží v našem knihovnickém oboru každoroční oceňování nejlepších knihoven různých typů a samozřejmě jejich pracovníků, které se i letos uskutečnilo v rámci Týdne knihoven. Podstatné události z něj jsme zaznamenali a shrnuli do  rubriky Téma speciál, ale nepřišly zkrátka ani akce, které proběhly v jeho průběhu v dalších knihovnách.

Do obsahu listopadového čísla se však kro­mě stálých rubrik dostala i jiná témata, například rozhovor s novým předsedou Svazu českých knihkupců a nakladatelů, který kromě jiného vysvětluje někdy komplikovaný vztah vydavatelů ke knihovnické sféře, avšak vzájemné hloubení příkopů považuje za nesmysl­né. Ráda bych vás také upozornila jednak na příspěvek zabývající se přestavbou budov v areálu bývalé Baťovy továrny ve Zlíně na kulturní a vzdělávací centrum, jehož součástí je Krajská knihovna Františka Bartoše (určitě stojí za návštěvu). A také na materiál, v němž se autor – Klaus U. Werner z Filologické knihovny Svobodné univerzity v Berlíně – věnuje tématu vybavení a uspořádání knihovny jako místa vzdělávání.

Doufám, že i ve skladbě tohoto do jisté míry netypického čísla Čtenáře najdete příspěvky, které vás zaujmou a třeba i inspirují k další práci.

Hezké podzimní dny přeje

OLGA VAŠKOVÁ