Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

vítám vás na stránkách říjnového Čtenáře, kte­rý vznikal v poměrně hektickém tempu. V redakci se sice nic neobvyklého nedělo, pokud pominu nějaké to podzimní nachlazení a podobné nepříjemnosti, ale o to více to žilo v knihovnickém světě.

Snažíme se a chtěli bychom být na většině akcí, se kterými se po prázdninách každoroč­ně doslova roztrhne pytel, ale bohužel to není vždy možné. Ono by se to „výletovalo“, ráda vstřebávám každou konferenci, přednášku či seminář, nicméně na nástěnce na nás zákeřně číhá harmonogram s termíny pro grafika, tiskárnu, ekonomické oddělení a tak dále. Ne, nestěžujeme si, redakční práce je redakční práce :-). Jen když se datum zajímavé události někdy přímo překryje s naším interním, zamrzí nás to. O to více spoléháme na některé z vás, naše čtenáře, ale zároveň autory. Pokud patříte pouze do první skupiny, nebojte se rozšířit i tu druhou. Uvítáme postřehy z regionů, které jsou pro nás přeci jen trochu vzdálené.

Nicméně jsem jako každý rok vyrazila na konferenci Knihovny současnosti, tentokrát do Olomouce, navštívila jsem Knihovnický happening v Kolíně, absolvovali jsme udílení cen Knihovna roku a určitě se ještě někam vydá­me. Tyto akce mají pravidelně rezervován prostor v listopadovém Čtenáři a ani letos tomu nebude jinak. S tím souvisí další povzdech – událostí je v podzimních měsících tolik, že nám nestačí stránky, abychom o všech informovali, přitom by si to ale mnohé po právu zasloužily. Budeme tedy doufat, že se nám podaří ohlédnutí alespoň za těmi nejvýznamnějšími.

Ale dost vzdychání… Pojďme se podívat, co se vešlo na stránky desátého letošního čísla. Poměrně vyčerpávající TÉMA o retrokonverzi (nejen) v českých knihovnách doporučuji každému, kdo se chce v problematice zorientovat či si o ní rozšířit znalosti. Následuje zajímavý rozhovor s Ing. Jiřím Pavlíkem v rubrice AUTOMAT KNIHOVNA a úvodní trojici člán­ků završuje pokračování volného seriálu o paratextech, které se tentokrát věnuje jménu autora. Dále už budete muset listovat sami, neboť ani zde mi nezbývá mnoho místa.

Příjemné čtení přeje

LENKA ŠIMKOVÁ