Hlavní obsah stránky

OKnA – O Knihovnických Aktivitách

Text a foto IVETA NOVOTNÁ novotna@knihovna-cr.cz

Na podzim 16.–17. října 2013 pořádá Klub dětských knihoven SKIP ve spolupráci s Masarykovou veřejnou knihovnou Vsetín první mezinárodní česko-slovenskou přehlídku O Knihovnických Aktivitách – OKnA. Vystoupí zde vítězové a ti nejlepší z předchozích ročníků v České republice a na Slovensku. Proto se vraťme do roku 2007 na Slovensko – do Prešova, a to přímo do Knižnice P. O. Hviezdoslava. S touto myšlenkou přišla spisovatelka a prešovská knihovnice Gabriela Futová, která nyní pracuje jako metodička a je vedoucí pracovní skupiny zaměřené na práci s dětmi a mládeží zřízené Slovenskou národnou knižnicou v Martine. Zároveň je zakladatelkou velkého čtenářského festivalu Prešov čítá rád. První ročník slovenských přehlídek se konal právě v rámci tohoto festivalu v roce 2007. Cílem přehlídky je prezentovat a ocenit nejlepší programy – besedy pro děti a mládež, které by se měly stát zdrojem inspirace pro ostatní knihovny. Názorná ukázka je lepší než metodická příručka „Jak na to“.

Poslední šestý ročník slovenské přehlídky se nekonal již v Prešově, ale hostitelskou knihovnou se stala Hornonitranská knižnica v Prievidzi. Ta se své role zhostila na výbornou. Letošní ročník se uskuteční v září v Knižnici Bratislava – Nové Mesto.

Měla jsem to štěstí, že jsem se mohla zúčastnit všech slovenských přehlídek. Buď jako soutěžící, nebo v porotě. Tento projekt slovenských kolegyň v čele s Gabrielou Futovou mě velice oslovil, a proto jsem moc ráda, že Klub dětských knihoven tuto aktivitu podpořil.

Soutěžní přehlídky OKnA se mohou zúčastnit knihovny a jejich zástupci, kteří je reprezentují, a to především pracovníci dětských oddělení. Z přihlášených knihoven bývá vybráno osm soutěžících. Při výběru jsou zohledněna zejména témata soutěžních pořadů a regionální hledisko (zastoupení více regionů). Přihlášky jsou závazné a soutěžící poskytnou autorská práva ke zveřejnění svého příspěvku.

Pravidla soutěžní přehlídky jsou stejná. Každý rok je však určeno jiné téma, které je věnováno významným spisovatelům, literárním dílům, žánrům ad. Snažíme se také obměňovat věkové kategorie dětí, pro které je toto téma určeno. Délka programu pořadu je 35 až 45 minut. Soutěžící, který se přihlásí, si může určit věk dětí – tedy třídu, se kterou chce pracovat. Dále mu pořádající knihovna připraví pomůcky a rekvizity, které ke svému příspěvku potřebuje.

Soutěžní přehlídka se koná vždy dva dny. Každý den představí své soutěžní pořady čtyři knihovny a jejich zástupci. Přehlídky se kromě dětí a poroty zúčastňují také diváci z řad knihovníků, kteří pak hlasují a volí Cenu diváků. Porota, která má pět členů, se skládá z vítěze z předchozího ročníku, předsedkyně KDK, pedagoga se zaměřením na dramatickou výchovu a český jazyk a garantů slovenské a české přehlídky. Pro ostatní nesoutěžící diváky jsou také připraveny doprovodné semináře.

Jak probíhaly naše první tři přehlídky?

Nultý ročník přehlídky OKnA se konal v Knihovně Václava Čtvrtka v Jičíně v dubnu 2011 jako prolog říjnové odborné konference u příležitosti 100. výročí narození Václava Čtvrtka. Soutěžním tématem se stal samozřejmě Václav Čtvrtek a pořady byly určeny pro první stupeň ZŠ. Vítězkou tohoto ročníku se stala Městská knihovna Hořice, kterou reprezentovala Stanislava Najmanová. Cenu diváků převzala Lenka Macháčková z Městské knihovny Nová Paka. Obě vítězky své pořady pak předvedly na odborné konferenci na podzim roku 2011 v Jičíně.

Jako porotce a zároveň lektor odborného semináře se představil MgA. Martin Hak, který se věnuje vypravěčství – storytellingu. Milým překvapením byl křest knížky Václava Čtvrtka O Kačence a tlustém děděčkovi, kterého se ujala jeho dcera s vnukem.

O rok později proběhl první ročník přehlídky v Městské knihovně Chrudim. Knihovna nemá k dispozici sál, proto se samotná přehlídka konala ve Spolkovém domě. Soutěžním tématem se stalo motto Alberta Einsteina Fantazie je důležitější než informace a bylo určeno pro druhý stupeň ZŠ. Ze začátku budilo trochu rozpaky, ale nakonec soutěžilo sedm knihoven a mezi soutěžícími se objevili i muži – knihovníci. Tentokrát diváci a porota rozhodli stejně. Hlavní cenu a Cenu diváků převzala Městská knihovna Most za vystoupení Jitky Jilkové. Vítězka velmi dobře a lidsky přiblížila dětem knihu Raye Bradburyho Burácení hromu. Doprovodné semináře vedla PhDr. Vladimíra Neužilová a Mgr. Gabriela Futová, které zároveň zasedly v porotě.

Letošní druhý ročník se konal v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Opět byl věnován žákům druhého stupně ZŠ a jeho motto znělo Už zase skáču přes kaluže. Téma se zabývalo zpracováním handicapu v literatuře pro děti a mládež. Porota znovu rozhodla stejně jako diváci a Hlavní cenu s Cenou diváků získala Knihovna města Plzně, kterou reprezentovala Mgr. Lenka Ťoupalová.

Všechny oceněné knihovny z knihovnických přehlídek OKnA a nejlepší soutěžní příspěvky slovenských knihoven můžete vidět právě na zmíněné 1. mezinárodní česko-slovenské přehlídce OKnA v říjnu 2013 ve Vsetíně. Těšit se můžete také na odborné semináře a doprovodný kulturní program.

Doufám, že tato inspirující akce bude zdárně pokračovat, nabídnou se další zajímavá témata a přihlásí se mnoho nových odvážných soutěžících knihoven. A možná se touto první mezinárodní přehlídkou také ještě více prohloubí spolupráce a přátelství se slovenskými kolegyněmi a kolegy. Na úplný závěr bych ráda poděkovala za finanční podporu SKIP ČR, Ministerstvu kultury ČR a dalším sponzorům a mediálním partnerům.