Hlavní obsah stránky

První knihovnický Barcamp byl úspěšný

Text a foto LENKA ŠIMKOVÁ ctenar@svkkl.cz

Ve středu 10. dubna 2013 se v Národní technické knihovně v Praze konal Knihovnický Barcamp, který připravila Sekce experimentálního knihovnictví ve spolupořadatelství s NTK. Samotný název Barcamp je užíván pro „mezinárodní síť otevřených konferencí a workshopů obyčejně se zaměřujících na nové trendy v internetových aplikacích, designu, nových technologiích, médiích, reklamě, podnikání a dalších souvisejících oborech“. Více o pojetí a plánování tohoto typu akce, a také jejich přehled v ČR najdete například na stránkách http://www.barcamp.cz/.

Program prvního Knihovnického Barcampu byl tematicky široce zaměřen, jak bývá u tohoto typu „nekonference“ zvykem. Účastníkem a navíc přednášejícím se může stát v podstatě každý, kdo o to projeví zájem – což je také zajímavý rozdíl oproti ostatním konferencím. Získat užitečnou zkušenost, poznat nové lidi a navázat s nimi kontakty, rozhlédnout se, co se děje nového v našem oboru, ale i v dalších oblastech s ním souvisejících, načerpat inspiraci, pobavit se, a to vše zadarmo – tak by se tedy daly shrnout cíle toho-to setkání knihovníků i zájemců z dalších oborů. Nedala se přehlédnout skutečnost, že byla hojně zastoupena mladá generace jak na straně účastníků, tak přednášejících, což bylo velmi příjemné.

Přednášky a workshopy probíhaly zároveň ve třech prostorách (Ballingův sál, Vzdělávací centrum a Noční studovna). Paralelní program na několika místech bývá často tvrdým oříškem při rozhodování o tom, kterou prezentaci si nenechat ujít, a kterou naopak oželet v případě, že nás zajímá více témat probíraných ve stejnou dobu. I já jsem jako mnozí několikrát změnila sekci a snažila se „vychytat“ podle svého vědomí a svědomí to nejužitečnější, co jsem si chtěla z Barcampu odnést.

Velký prostor byl očekávaně věnován sociálním sítím, trendům webových prezentací, marketingu knihoven a PR ve všech podobách, designu služeb, ale také například blogosféře, e-knihám a podobně. Měla jsem štěstí zhlédnout i následně nejlépe hodnocená vystoupení. Jednalo se o prezentaci Petra Ludwiga z GrowJOB Institutu Osobní wiki = Mozek 2.0 (hodnocen byl přínos přednášky) a poutavé vyprávění Jiřího Zemana (KS-MEKA, SAR CZ) nazvané Záchranáři, katastrofy a „knihovníci“? (oceněno bylo podání té­ma­tu). Jednotlivé prezentace jsou zpřístupněny v Repozitáři NTK na adrese http://repozitar.techlib.cz/, tyto dvě tedy určitě nevynechejte, pokud vám unikly. Mezi mé favority se dále dostala Dana Lipovská (14|15 Baťův institut, Zlín) a její PR aneb Příběhy pro média – jak nazvala sdílení vlastních zkušeností z této oblasti. Poutavý vhled do světa blogů nabídla blogerka Dita Murinová a třetím oblíbencem se pro mě stal Martin Krčál, provozovatel stránek citace.com, který v prezentaci s provokativním názvem Neumím citovat a vůbec mi to nevadí nabídl snadné řešení citací.

O zajímavé a neotřelé nápady nebyla nouze po celý den, zpestřením se stala soutěž o knihy se záludnými otázkami: Kdo je Flynn Carsen? Co se skrývá pod číslem 1 v MDT? A kdo má na židli nálepku HURÁ – což byla spíše výzva k prohlédnutí vlastního místa, která též vedla k výhře.

Podle mého názoru se Knihovnický Barcamp vydařil, málem bych ještě zapomněla na úvodní přednášku hlavní organizátorky této akce Olgy Biernátové. Nazvala ji Co se může knihovna naučit od knihkupectví a byla inspirativní jako samotný Barcamp, který se stal příjemnou příležitostí učit se od sebe navzájem, a to nenásilnou a přívětivou formou. Určitě si ji nenechte ujít, až se zase příště naskytne.