Hlavní obsah stránky

KNIHOVNÁM V MALÝCH OBCÍCH: Obecní knihovna v Choceradech na cestě za komunitním centrem

LUCIE VRTALOVÁ

Obec Chocerady se nachází na řece Sázavě v okrese Benešov. Žije v ní kolem 1200 obyvatel. Obecní knihovna, s výchozím knižním fondem 266 svazků, zde byla založena rozhodnutím zastupitelstva obce v roce 1927. Počátky knihovny se ovšem datují ještě dříve, úzce se váží k založení osvětové činnosti spolku Občanské a vzdělávací jednoty Komenský z roku 1904, na podnět tehdejšího starosty obce a člena spolku Františka Kopřivy.

V průběhu let knihovna prošla mnohými změnami. Měnili se samozřejmě knihovníci a čtenáři, ale i umístění a vybavení knihovny. Od poloviny devadesátých let sídlí v zadní bezbariérové části rozsáhlé budovy základní školy, která se nachází v centru obce. Celková plocha prostor knihovny je 90 m2. V roce 2007 se vybavení knihovny výrazně modernizovalo díky získaným dotacím z rozpočtu Středočeského kraje.

Jedna z nejdůležitějších proměn proběhla v loňském roce, během ní byla knihovna pro veřejnost od jara po zbytek roku uzavřena. Za podpory obecního zastupitelstva byl do knihovny zaveden automatizovaný knihovní systém Clavius. Brigádnice z řad místních studentek vkládaly jednotlivé knihy do systému, díky jejich rychlé a pečlivé práci se všechny knihy podařilo zaevidovat do konce letních prázdnin. Velká část starších knih byla vyřazena a byly zakoupeny nové publikace, zejména pro děti. Knižní fond nyní čítá přes 7500 svazků.

Na podzim pak přišel na řadu interiér knihovny. Pěkné, na míru vyrobené regály, pořízené z dotací v minulých letech, doplnila pohodlná, barevně sladěná křesla, odkládací stolek a koberce. Volbou doplňků – závěsů, květin a výzdoby se posílil dojem intimního prostoru, kde je příjemné setrvat, začíst se a odpočinout si.

Dětský koutek vyzdobily děti z výtvarného oboru ZUŠ v Choceradech. Jejich díla, která průběžně obměňujeme, jsou také vystavena v rámech u vstupu do knihovny a v místech pro veřejný internet. Pro malé děti jsou v knihovně k dispozici dřevěné hračky, pastelky s omalovánkami, nezbytní plyšáci, malý stoleček a dvě dětské židle. Do budoucna bychom chtěli dětem nabídnout sedáky na zem, nezabírají mnoho místa a přitom poskytují dostačující pohodlí. Pomocí těchto jednoduchých a variabilních doplňků bude možné vytvořit v prostorách knihovny malou improvizovanou třídu.

Interiér knihovny byl doplněn a pozměněn v duchu koncepce komunitního prostoru, který slouží pro výměnu informací, setkávání a podporu kulturních aktivit obce. Většina aktivit knihovny směřuje k jejímu zviditelnění (rubrika na webu obce, pravidelné zprávy v Choceradském zpravodaji), k zapojení knihovny do každodenního života obce.

Před otevřením knihovny bylo potřeba nejen zorganizovat knižní fond a zajistit podmínky pro provoz knihovny, ale také si odpovědět na otázky, jaká by měla choceradská knihovna být? Jaké potřeby by měla v budoucnu uspokojovat? Co od nás čtenáři a naši návštěvníci očekávají? Jakou funkci má v obci knihovna plnit? Zkrátka, zamysleli jsme se nad dlouhodobou koncepcí naší knihovny. Knihovnu chápeme jako veřejnou službu pro nejrůznější cílové skupiny. Koncepce rozvoje knižního fondu je zaměřena na nákup současné české a světové literatury, zejména prózy. Kritériem pro výběr autorů jsou pro nás jednak potřeby a požadavky našich čtenářů, ale také ocenění autorů významnými literárními cenami, objevení mladí autoři… Knihovní regály v Choceradech by měly nabídnout pestrý výběr knih pro pobavení, naučných i klasických titulů a také knih aktuálně diskutovaných, které reflektují naši současnost, knih o kterých „se mluví“.

Součástí naší koncepce je i výukový program sestavený ve spolupráci s pedagogy základní školy v Choceradech. Program je zaměřen zatím na první stupeň základní školy, ale začínáme pomalu připravovat obsah i pro vyšší ročníky ZŠ. Vzdělávacích lekcí se aktivně účastní pedagogové, pracovníci knihovny a žáci. Smyslem lekcí je představit dětem knižní kulturu ve všech jejích podobách, podpořit vnímání obrazové stránky knih, rozvíjet čtení s porozuměním a také snaha ukázat dětem knihu jako plnohodnotné a moderní kulturní médium.

V lednu letošního roku byla knihovna znovu otevřena. Během prvních měsíců provozu ji navštívilo velké množství čtenářů. V půli března, měsíci knihy, jsme vystavili stý čtenářský průkaz.

Díky úzké spolupráci se školou se staly častými návštěvníky zejména děti. Do knihovny chodí jak na pravidelná setkání spojená s besedami o knihách a knihovních službách, kde se hravou formou učí jak nalézt v knihovně konkrétní knihu nebo informaci v ní obsaženou, tak ve svém volném čase. Knihovna je hlavně pro ně otevřena dva dny v týdnu v době kolem poledne, aby zde mohly příjemně trávit čas před odpoledním vyučováním. Věříme, že děti budou proto knihovnu vnímat jako přirozeného pomocníka při studiu i do budoucna.

Spíše dospělým čtenářům je určena podvečerní otevírací doba jeden den v týdnu. Knihovna má navíc otevřeno vždy dvě hodiny v sobotu dopoledne. Snažíme se tak vyjít vstříc pracujícím, kteří se ve všední dny vracejí domů příliš pozdě. Také tím nabízíme možnost půjčit si knihu těm, kteří během sezony tráví většinu víkendů v chatařských koloniích kolem řeky Sázavy. Rozšíření otevírací doby se setkalo s velkým nadšením čtenářské obce, dříve byla knihovna otevřena pouze jedno odpoledne v týdnu.

Změny knihovny se týkají i knihovních služeb. Díky elektronickému systému nabízíme možnost rezervací žádaných knih. Stále rozšiřujeme knižní fond, zvlášť se snažíme myslet na děti. Knihovna zajistila předplatné dětských časopisů, nakupujeme oblíbené komiksy. Anotace nových přírůstků jsou každý měsíc umístěny na webových stránkách obce i na obecních vývěskách. Pro děti i dospělé plánujeme v příštích měsících několik akcí. První z nich bude přednáška s egyptologem a religionistou Jiřím Janákem nad jeho novou knihou Staroegyptské náboženství II, život a úděl člověka. Třešinkou na dortu je pak nové logo knihovny.

Závěrem patří velké poděkování všem, kteří se podíleli na větších i menších změnách naší knihovny. Především děkujeme za zájem a podporu vedení obce, dále pak všem okolním spřízněným knihovnám a jejich ochotným pracovnicím. Vložená investice se pomalu v podobě zájmu veřejnosti začíná vracet, můžeme si jenom přát, aby tomu tak bylo i nadále.

Foto Dalimil Vrtal