Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážení čtenáři, vážené čtenářky,

ráda bych tentokrát naše úvodní slova věnovala poděkování, které mám dlouho na jazy­ku, a aktuálně mi jej připomenul redakční archiv, kam v nedávných dnech přibyl další přírůstek. Obsahuje jedenáct svázaných loňských čísel Čtenáře, a než jsem ho zařadila, nedalo mi to a alespoň zběžně jsem začala listovat. Dny a týdny totiž neúprosně letí a při plánování měsíčníku není mnoho času dívat se zpět. Když člověk ale vidí tolik článků a jmen pohromadě, uvědomí si hmatatelněji, že mnoho času je potřeba také na straně aut­o­rů, kteří ho psaní příspěvků do oborových periodik věnují. Kdybychom ve Čtenáři pominuli veškeré fotografie a grafickou úpravu, je na zaplnění stávajícího rozsahu jednoho ročníku o 460 stránkách potřeba přibližně 1070 normostran textu, což představuje 1 926 000 zna­ků! I když nám část místa ubere zmíněný obrazový doprovod, je to zajímavé číslo, ke které­mu dospějeme zejména s vaší pomocí. Takže děkujeme a těšíme se na další spolupráci!

V aktuálním čísle se sešlo najednou několik rubrik, které se snažíme zařazovat s větší či menší pravidelností. Nenechte si tedy určitě ujít další pokračování ze série Automat knihovna, postřehy a témata související s knihovnami v malých obcích nebo třeba problematiku rovného přístupu, se kterým tentokrát částečně koresponduje i právní poradna. A abych nezapomněla, neméně zajímavé je i samotné téma o tom, co se půjčovalo ve veřejných knihovnách v předminulém roce. Na tento přehled opět brzy navážeme a přineseme vám také shrnutí za rok 2012.

Již poněkolikáté jste se nám svěřili se čtenářským zážitkem, v květnovém čísle je dokon­ce trojnásobný. Inu, říká se „do třetice všeho dobrého“, ale opravdu to tak tentokrát dopad­lo? Prozrazuje to rubrika Ze čtenářova dení­ku, která je otevřena všem zájemcům. Co čtou čtenáři z fondů knihoven, už víme, ale co čtou knihovníci? Dejte nám vědět, jsme zvědaví.

A kdybych závěrem měla upozornit už jen na poslední příspěvek, byl by to ten, který ukazuje, jak se žije knihovně na soukromé vysoké škole. Ale možná také ten o studiu knihovnictví v zemi Vikingů a trollů. Nebo do třetice…?

LENKA ŠIMKOVÁ