Hlavní obsah stránky

ZUZANA HELINSKY ODPOVÍDÁ ZE ŠVÉDSKA

Dotaz: Bylo by možné zmínit zajímavé příklady spolupráce švédských knihoven?

Odpověď: Díky rozšířené spolupráci ve všech padesáti pěti knihovnách v jedenácti obcích severozápadního regionu Švédska vzrostl výrazně počet výpůjček. V celé oblasti bydlí 330 000 obyvatel. Na jaře v loňském roce započala spolupráce společnou webovou stránkou a katalogem. Dopady jsou nečekaně dobré a ukazují, že spoluprací se dá dosáhnout mnohem lepších výsledků, než když každá knihovna působí samostatně. Už několik let bylo v severozápadním regionu možno půjčit si knihy v jedné knihovně a vrátit v jiné, ale loni se spolupráce ještě rozšířila.

K vzrůstu výpůjček výrazně přispěla například změna otevírací doby, zrušení rezervačních poplatků a společné výpůjční karty. Větší rozmanitost médií a dobře fungující spolupráce znamená větší zájem o půjčování. Zákazníci jsou spokojeni, když vidí, jak rychle dostanou zamluvené knihy. I knihovnický personál je pozitivně ovlivněn možnostmi spolupráce, které nabízejí více příležitostí pro zvyšování kompetencí, větší kontakní síť a lepší možnost rozvíjet své dovednosti a kooperaci i za hranice okrsků/obcí/měst.

V obci Klippan se od loňského dubna do října zvýšily výpůjčky o třináct procent ve srovnání s předchozím rokem. V listopadu dokonce podle vyjádření Charlotty Almqvist, ředitelky zdejší knihovny, pro deník Helsingborg Dagbladvzrostly o celých dvacet pět procent. V obci Ljungbyhed zaznamenali jejich nárůst o dvanáct procent a ve městě Ljungby o celých čtyřicet procent. Více se dočtete na webové stránce http://biblioteksnv.se/web/arena.

Pokud jde o otevírací dobu knihoven, měli jsme do loňského roku ve Švédsku jedinou knihovnu v Evropě, která byla otevřena každý den v roce. První každodenně otevřená knihovna leží v městě Gävle, asi 150 km na sever od Stockholmu. Redaktor Biblioteksbladet (švédská obdoba Čtenáře) odjel na Štědrý den do Gävle, kde se setkal s lidmi, kteří přišli do knihovny v den, kdy je v podstatě všude ve Švédsku zavřeno. Mezi desátou dopoledne a jednou hodinou odpoledne proudili lidé do knihovny, kde knihovnice Irene Eriksson a informátorka EU Maja Norberg pracovaly i tento den. A zákazníci to ocenili, kupříkladu: Třicetiletý Habon Monateeo z Burundi, jeden ze žadatelů o azyl, který žije v uprchlickém táboře nedaleko knihovny, řekl: „Je to poprvé, co jsem v knihovně. Přátelé mi poradili, že si zde mohu přečíst časopisy a noviny, používat počítač, poslouchat hudbu, je to úžasné!“

Dvacetiosmiletá Yanchao Zhu z Číny, která studuje na univerzitě v Gävle, návštěvuje veřejnou knihovnu každý den. Dává přednost prostředí veřejné knihovny před relativně nově postavenou Univerzitní knihovnou. Její slova: „Je tu báječně.“

A další komentář: „Je to místo, kde kromě čtení časopisů a knih také mohu mluvit s lidmi a kde jsem se naučil švédsky komunikací s ostatními čtenáři novin,“ říká Yanchao Zhu, který ovláda několik jazyků a sedí nad hromadou časopisů v němčině, angličtině a švédštině.

Solveig Zingmark, bývalá členka městské rady, dodává ke všem pozitivním vyjádřením: „Myslím, že nejlepší způsob, jak utratit peníze daňových poplatníků, je za celoročně otevřenou knihovnu. Denně přístupná knihovna dává možnosti tolika lidem a je nejen místem knih, časopisů, novin, elektronických zdrojů a hudby, ale také místem, kde se setkávají různé kultury a věkové kategorie.“ „A mimoto, je to také otázka demokracie, je přirozené mít otevřeno každý den i o velkých svátcích, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce, kdy se mnoho lidí cítí osaměle,“ říká Lisbeth Forslund, ředitelka knihovny v Gävle.

Výsledky jsou tak dobré, že od 1. března máme ještě jednu knihovnu otevřenou každý den, tentokrát ve Stockholmu. Více informací naleznete na webové stránce http://kulturhuset.stockholm.se. A ještě poslední příklad na závěr – podle časopisu Internet World byla webová služba Bibblan svarar (Knihovna odpovídá) nominována jako jedna ze 100 nejlepších švédských internetových stránek.