Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážení čtenáři, vážené čtenářky,

úvodník k tomuto číslu vzniká 1. března, tedy v den, kdy začíná Měsíc čtenářů, dříve také internetu a samozřejmě knihy. Osobně si myslím, že o název zase až tolik nejde. Pročítám zprávy z knihoven, které avizují, co pro své čtenáře připravily. Objevují se propracované a nápadité akce, u některých knihoven v takovém množství, že by stihly pokrýt i nabídku několika dalších. A to těch, které se bohužel k celostátním projektům a kampaním nepřipojují (nebo to nedávají dostatečně najevo?).

Kam tímto přemítáním směřuji? Určitě k té­matu březnového Čtenáře, které se věnuje koncepci projektu s názvem Centrální portál českých knihoven, provázanému s portálem KNIHOVNY.CZ. Jedná se v něm totiž také o určitou vyváženost, komplexnost a nabídku služeb uživatelům. Jaké jsou jeho plány a cíle, se už dočtete sami. Zároveň ale o pár stránek dále narazíte na polemiku k tomu záměru, a to v rozhovoru s Ing. Václavem Jansou, který do rubriky AUTOMAT KNIHOVNA připravil náš další autor Ing. Jan Kaňka. Ale řeč nebyla jen o tomto portále. Zpovídaný propagátor svobodného softwaru má k automatizaci i celkovému stavu českého knihovnictví rozhodně co říci.

Letos se věnujeme také představování zajímavých knihoven, přičemž se zaměřujeme především na ty odborného, institucionálního a podobného typu. V tomto čísle je to Knihovna Divadelního ústavu, která nás bohatou činností a pestrostí služeb velmi zaujala. A navíc, článek o této knihovně vychází ve Čtenáři téměř přesně po třiceti letech, jak dokazuje naše RETRO OKÉNKO (které jsme tentokrát nachystali ještě k jednomu příspěvku, právě o měsíci Březnu).

K závěru se nachýlil náš praktický seriál o Informačním vzdělávání, čímž toto téma ale neopouštíme. Budeme rádi za zpětnou vazbu, zda vás taková „kuchařka“ zaujala, a podle toho můžeme připravit další podobnou – třeba k jiné problematice.

Není samozřejmě možné upozornit zde na všechny články, ale snad je takovýto průřez dostačující a mohu se závěrem už jen vrátit k počátečnímu zamyšlení. Moc se mi líbí motto březnového Týdne čtení, které zní Čtení sluší každému. Je to vidět i na našich obálkách, co říkáte?

Lenka Šimková