Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

probírám se stránkami připravovaného únorového čísla Čtenáře s úmyslem vybrat příspěvky, na které bych vás chtěla zvlášť upozornit. Zjišťuji, že to vzhledem k množství a různorodosti materiálů, není vůbec jednoduché…

Už téma věnované půjčování elektronických knih z hlediska autorského práva je víc než zajímavé, a to i proto, že objasňuje základní rozdíly mezi půjčováním tradičních tištěných knih a knih elektronických. Podotýkám, že autorka článku vychází ze stávajícího autorského zákona, jehož novela, jak známo, právě prochází mezirezortním připomínkovým řízením.

Mimochodem, věděli jste, že první plnohod­notný autorský zákon vznikl už v roce 1709 v Anglii? Byl známý jako zákon královny Anny a jeho podmínkou byla registrace díla. Vycházel totiž vstříc cenzurnímu hledisku.

Podaří se knihovnám včas zachytit nové tren­­dy v poskytování služeb, oslovit širší veřejnost a přesvědčit ji o vlastní nezastupitelné roli? Nebo se knihovny stanou pouhými relikty minulosti? I tímto směrem se ubíraly myšlenky našich „zpovídaných“ – ředitelů dvou krajských knihoven, kteří před nedávnem nastoupili do svých funkcí. Jejich představy o směřování „svých“ knihoven, ale také jisté pochybnosti s tím spojené, jsou z mého pohledu v mnohém inspirující.

Islandská literatura je pro většinu z nás asi velkou neznámou. Alespoň částečně můžeme do tamějšího literárního dění nahlédnout prostřednictvím rozhovoru s předním islandským autorem, který v loňském roce v rámci festivalu severské kultury navštívil Prahu. Bohužel do češtiny je zatím přeložen pouze jeho jeden titul.

Na závěr bych vás ráda upozornila na novou rubriku v tomto čísle. Nazvali jsme ji Ze čtenářova deníku a při životě bychom ji chtěli udržovat i s vaší pomocí. Čtete knihu, která vás mimořádně oslovila, myslíte na ni kudy chodíte a ještě několik dní po jejím přečtení nemůžete sáhnout po další? Proč se tedy s takovým zážitkem nepodělit s ostatními? Tak odvahu přátelé, čekáme na vaše čtenářské zážitky.

Nad stránkami druhého letošního Čtenáře a v očekávání jara se na vás těší

OLGA VAŠKOVÁ