Hlavní obsah stránky

ZE SVĚTA

Zdroje jsou dostupné v Knihovně knihovnické literatury Národní knihovny ČR

V roce 2014 si bude celý svět připomínat sté výročí vypuknutí první světové války a s tím souvisí projekt Europeana 1914–1918. V Dánsku tento projekt podporují tzv. „sbírkové dny“, kdy pamětníci přinášejí své historické předměty a dokumenty, které jsou na místě digitalizovány a zpracovány. Dánové se inspirovali obdobnou akcí probíhající ve Velké Británii. Projekt mapuje především příběhy obyčejných lidí, kterým do života zasáhla válka. Sebraný materiál z Dánska bude prezentován v Bruselu na jednání evropských ministrů kultury a Komise EU. Koncem roku 2011 se na Dánsko obrátili koordinátoři projektu Europeana 1914–1918 se žádostí, aby se do něj zapojilo. Svůj sbírkový den uspořádalo na jaře roku 2012 na hradě Sønderborg, který byl vybrán záměrně, protože to bylo jediné místo v Dánsku (v té době neutrální) poznamenané 1. světovou válkou. Jarní sbírkový den na hradě Sønderborg byl doplněn podobnými akcemi v devíti veřejných knihovnách rozesetých po celém Dánsku. Akce vzbudila velký zájem široké veřejnosti, věnují se jí celostátní i regionální média. Digitalizované obrázky jsou propojovány s životními příběhy lidí, kteří na sbírkové dny přicházejí a hovoří s pracovníky zapojenými do projektu, jehož snahou je zachytit vše dostupné a uvědomit si, že o tomto období víme stále velmi málo.

(Scandinavian Public Library Quarterly – Vol. 46, No. 2/2012, s. 10–12)

Od července 2012 má Bavorsko nový literární portál – http://www.literaturportal-bayern.de/, který vytváří komplexní platformu pro literaturu této oblasti. Jsou na něm umístěny odkazy na regionální autory, sekce Autoři obsahuje portréty spisovatelek a spisovatelů, kteří působili nebo působí v Bavorsku. Zpočátku do něj bylo vloženo 300 bibliografických záznamů autorů a pro doplňování komplexní databáze byl vytvořen elektronický formulář. V další oblasti jsou zastoupeny literární časopisy nejen z minu­losti, ale i ty aktuální. Jiné části literárního portálu mapují organizace v Bavorsku spojené s literaturou – knihovny, archivy a muzea. V budoucnu budou uvedena i knihkupectví a regionální vydavatelé a nakladatelé. Literární portál nabízí řadu možností přístupu k regionální literatuře, jsou zde uveřejněny texty autorů zejména první poloviny 20. sto­letí. Portál nabízí možnosti využití pro řadu dalších spolupracujících partnerů, propaguje výstavy spojené s literaturou, atraktivní je interaktivní Literární mapa. Důležitou součástí portálu je Kalendář akcí, na kterém se podílejí kulturní redaktoři a blogeři informující o novinkách v literární oblasti. Plné texty děl jsou na portále uveřejněny v souladu s německým autorským právem a se svolením autorů. Všech­ny spolupracující instituce se snaží, aby portál zůstal živý a otevřený.

(Bibliotheks Magazin – No. 3/2012, s. 44–47)

Jak vychovávat informační specialisty zítřka řeší Katedra informačních studií na finské Åbo Akademi University. Vzdělávání informačních spe-cia­listů zahrnuje širokou škálu odborných znalostí v informační společnosti. Je zajímavé, že základní kom­petence se příliš neliší od roku 1982, kdy se začalo vyhledávání informací přednášet ve studijním programu této univerzity. Všechny kurzy jsou zaměřeny na rozvoj analytických dovedností studentů a jsou nutné pro získání práce ve finských veřejných knihovnách. Pokročilé kurzy na magisterské úrovni jsou úzce spojeny s výzkumnou činností, studenty seznamují s metodami a teorií rozvoje v informační vědě. Důležitou součástí je interaktivita s knihovní a informační vědou a kontakt s praxí veřejných knihoven. Studenti pracují jako praktikanti v knihovnách či informačních organizacích a své seminární práce píší ve spolupráci s knihovnami. Informační studia jsou typickým předmětem určeným pro celoživotní vzdělávání. Studenti potřebují identifikovat klíčové kompetence informačních profesionálů a pravidla a postupy, bez nichž se neobejdou. Rozvoj kompetencí u knihovnických a informačních profesionálů je důležitý pro celý obor, po-řádání seminářů, workshopů a konferencí pro studenty, výzkumné pracovníky a odborníky z praxe je důležitou součástí knihovnických aktivit. Propojení praxe a výzkumu tvoří profesionály zítřka!

(Scandinavian Public Library Quarterly – Vol. 45, No. 3/2012, s. 12–15)