Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

psát úvodník den před avizovaným koncem světa, je věc nesnadná :-). Pokud jej tedy čtete, pravděpodobně vše dopadlo dobře. I když… V mnoha případech se totiž nehovořilo o kon­ci světa jako takovém, ale spíše o změně jeho uspořádání, paradigmat, transformaci společnosti a podobně. K tomuto tématu mají zajisté co říci i knihovny, také jich se nutnost různých proměn týká a vyvažování vlastní existence mezi tradicemi a novými trendy pro ně není ničím neobvyklým již delší dobu.

Můj úkol je naštěstí snadnější, a to představit proměny Čtenáře, který právě vstupuje do 65. ročníku. Každý rok se snažíme nabídnout novinky jak po grafické, tak obsahové stránce časopisu a nejinak je tomu i tentokrát. Pokrýt tematicky okruh zájmu všech typů knihoven v celé České republice, jak si Čtenář stanovuje ve své koncepci, už tak jednoduchá záležitost není. Přesto si myslím, že lednové číslo poskytuje zajímavou směsici příspěvků, které reflektují jak oblast informačních technologií, automatizačních procesů v knihovnách, tak sahají do minulosti a nabízejí historická, knihovědná a další potěšení.

Zmíněný 65. ročník bude provázet pravidel­né retro okénko. Jeho účel podrobněji vysvětlujeme o několik stránek dále, proto jej zde nebudu prozrazovat. Některá tajemství vám ale prozradí Knihovna Národního muzea, a jako první se slova ujal její ředitel Martin Sekera. Zahajujeme totiž nový seriál s obrazovou přílohou, jež vystřídá na vnitřní obálce stavby a rekonstrukce českých knihoven. Druhým ředitelem v tomto čísle, osoba nejpovolanější v rubrice AUTOMAT KNIHOVNA, kterou jsme avizovali již v loňském roce, je Martin Svoboda. Doporučuji jeho slova vřele k přečtení, dozvíte se o automatizaci i to, na co jste se báli zeptat :-).

Závěrem snad už jen zmínka o letošních obálkách Čtenáře. V posledních letech jsme na nich vystřídali opravdu různorodé „techniky“ – koláže, linoryty, dětské kresby –, a tak nešlo jinak, než se opět vrátit k fotografii. Doufáme, že každé číslo potěší i vaše oči.

„Čtení je vášeň…“ Ať vás tedy provází v celém roce 2013!

LENKA ŠIMKOVÁ